A figyelem és koncentráció közti különbség

Két fontos kognitív kifejezés, amely a tanulási folyamatokban dominánsan jelen van, mindkettőre szükség van, de más folyamatokat értünk alattuk.

Koncentrációnak nevezzük azt a képességet, amikor hosszabb időtartamon keresztül, irányított, szelektív figyelmet fordítunk egy tevékenységre vagy tárgyra úgy, hogy minden mást kizárunk. Koncentráció gyakorlással javítható. Legideálisabb gyermekkorban elkezdeni, hogy felnőtt korra megfelelően tudják használni, legalább annyira, hogy az életminőségükre ne legyen negatív hatással.

A figyelem alatt egy szelektálási folyamatot értünk belső és külső ingerek közt, majd a fontosnak vélt információt feldolgozzuk.

Kurzusaink során nagy hangsúlyt fektetünk ezen funkciók erősítésére, olyan gyakorlatokkal, amelyek megkövetelik a koncentrációt, és a figyelmet egyaránt. A különböző végtagok összehangolása, függetlenítése nem működik, ha nincs meg a kellő összpontosítás. Természetesen ezeknek a gyakorlatoknak is vannak szintjei, lépésről lépésre nehezednek, kombinálódnak a gyakorlatok.

J=Jobb kéz        B=Bal kéz

Például: Játszul le a két kezünkkel következőt.: JBJB-JBJB-JBJB-JBJB

Ez eddig nem olyan vészes igaz?!

Nézzük meg a következőt: JJBB-JJBB-JJBB-JJBB

Még ez is megy viszonylag hamar.

Kombináljuk a két sort így: JJBB-JBJB-JJBB-JJBB-JBJB-JJBB-JBJB-JBJB

Ez már picit nehezebb. Főleg ha meg kell jegyezni és emeljük a tempót.:)

Jó gyakorlást!