Gyakorolj basszerossal!

JP Bouvet és zenekara a Childish Japes nagyszerűen mutatja be, hogy lehet ötletes, élvezhető grooveokat játszani, illetve grooveokkal játszani egy ritmusképleten belül. Az amit én is megtanítok a diákoknak : Ok, most nézzük a nyolcados kiséretet tizenhatod pergő variációkkal, ok most játszunk a dinamikával, ne legyen minden hangszín ugyanolyan hangos! Legyen a pergő- lábdob páros egyforma hangerejű és variáljuk a lábcin hangerejét! Teljesen más lüktetésű számot, érzetet fogunk kapni halk nyolcados vagy hangos negyedes, ne adja isten tizenhatodos hangsúlyos játéknál, úgy, hogy a pergő- lábdob még mindig fix. Ha már tudunk nyolcados kiséreteket játszani akkor…… HAJRÁ! Hívjatok valaki ismerőst aki basszusgitározik vagy gitározik, kezdjetek el együtt kisérletezni, egymásra figyelni!  A videó remekül prezentálja, hogy rengeteg opció van. Nem kell feltétlenül minden hangot kijátszani amit a basszeros csinál, az a kérdés, hogy mi a cél?

Számon belül melyik hangszer a domináns: Jön a verse, ohhh itt elég ütős lett a szöveg, hagyok teret neki, nem fogom szét kalapálni. Halk nyolcados és/ vagy első nyolcad hangsúlyos lábcint hozok és csak BIZONYOS,  domináns hangokat játszom ki a lábdobon, amit a bőgő hoz.

A refrén szövege nem erős, inkább fülbemászó, szellős, király. Itt visszatérek a teljes kiséret, ritmus kijátszására a lábcines kezem átteszem a kisérőre vagy az egyik crash tányérra, hisz van “helyem” dominánsan Játszani . Az is egy jó megoldás, ha maradok a lábcinen csak kicsit kinyitom a lábammal, a “kásás” hangzásig, és így tovább, és így tovább!

Jó gyakorlást!

Sziasztok.

Forrás: Drumeo