Gyakorolj tudatosan!

A 3 év dobtanításom alatt, a leggyakoribb észrevételemet írom le nektek, lehet vele egyetérteni, cáfolni, de mindenképp érdemes róla beszélni. Mikor valami új dolgot tanulunk, akkor a teljesen ismeretlent kell rutinszerűvé fejlesztenünk. Valaminek az elsajátítása nagyban függ, hogy mennyit foglalkozunk vele, függ az egyén képességeitől, és a gyakorlás milyenségétől. A legutóbbit úgy értem, hogy lehet napi 10-12 órát is “gyakorolni” ha nem tudstosan tesszük, csak püföljük a bőröket, megy közbe kedvenc sorozatunk a tv-ben, próbáljuk a legbonyolultabb szólót kigyakorolni, úgy, hogy még nem tudunk kettő egyformát ütni a pergőre. 

Mindenkinek van egy tempója, amiben hibátlanul le tudja játszani az adott példát vagy feladatot. Ez általában baromi lassú,40-45 bpm, vagy ennél is lassabb, akár 20 bpm. És?? Sokatok nem tudatosan, relatíve gyorsan lát neki az új anyag kigyakorlásának, akadozott, folytonos bele-bele bakizással, amivel nincs gond, hisz ezért gyakorolunk, de el tudja venni a lelkesedésünket, idegessé válunk, hogy miért nem megy fél óra után az, ami talán évekbe telik szépen lejátszani.  

Fegyelmezzük magunkat! Gondoljuk végig, miért is ültünk le gyakorolni, mit szeretnénk elérni! Legyetek őszinték magatokhoz! Kezdjük el 20-30 bpm tempón, az anyagot, az agyunk fogja fel amit szeretnénk csinálni, alakuljon ki a mozgás, rögzüljön a gyakorlat! Például ha hangsúlyozásos gyakorlatokat csinálunk, kezdjük csak a pergőn, figyeljétek a mozdulatokat, hallgassátok a játékotokat, hogy, hogy szól! Amikor már szépen szól, és magunknak tudhatjuk ezt a fázist kezdjük el a hangsúlyos hangokat kiosztani tamokon, fontos, hogy még mindig lassú a tempó! Osszuk a hangsúlyos hangokat lábdobra és cintányérokra! Ezután játszunk 2 ütem vagy 4 ütem kiséretet és utána 2 vagy 4 ütem szólót a kigyakorolt fázisok mixelésével. Fokozatosan emeljük a tempót!

Ha odafigyelve ráveszitek magatokat a sokszor, nagyon nagy koncentrálást igénylő gyakorlatok elsajátitására, sokkal gyorsabban fogtok haladni a fejlődésben a kezeitek, lábaitok is könnyebben idomul a soron következő példákra! 

Jó gyakorlást kívánok!