Készül a sláger. 1.rész

Sziasztok, most jutottam el oda, hogy írok egy kis beszámolót az elmúlt hétvégéről. Ez a hétvége volt a kezdő lökete egy több részből álló blog bejegyzés sorozatnak, ami 2 szám elkészülését mutatja be. A blog sorozat a “Készül a Sláger címet kapta. Nyomon követhetitek a munkafázisokat, próbákat, felvételt, és a kész számot is.

Pár barátommal, név szerint: Lantos Márk, Uhel Tamás és nem utolsó sorban Dobi Márk, akikkel muzsikálással telt az egész szombat. Lantos Márk már rég óta rappel, vannak saját szövegei, zenei alapjai és nem rég megkeresett, hogy szeretné ezeket felvenni stúdióban, élő dobbal, élő basszussal és gitárral és lenne-e kedvem ehhez? Naná. Feleltem.

Lementünk szombaton a próbaterembe, összedugtuk a kábeleket, előkaptuk a hangszereket és elkezdtük nézni ezeket a számokat. Az egyik egy 90 bpm (beat per minute) tempójú, feszes hip-hop szám. Ezeknek a számoknak a jellegzetessége, hogy a szám grooveja 95%-ban ugyanaz, erős 2-4, egy- két díszítéssel, határozott, negyedes és/vagy nyolcados felütéses lüktetés. A szöveg témája teljesen szubjektív. Dallamos, egybefüggő, hangsúlyozott. Ami érdekes tud lenni, az az, amikor egy-egy kiemelt részt, ami lehet akár pár szó vagy akár több mondat is, a dob lekövet.Bizonyos hangsúlyos szótagokat, én kimondottan szeretem nyitott lábcinnel és lábdobbal kiemelni. A basszus témája egyszerű, ritmikus. A dob és a basszus egymást követi, élőben játszva az improvizáció szigorúan ajánlott, figyelve, hogy a groove húzása ne változzon!

A másik szám, swinges lüktetésű, a tempója még egyenlőre nem fix, de 90 bpm körüli. Rájön egy kicsit funkis, kicsit bluesos gitár és swinges basszus. Szuper lesz!

Sokat improvizáltunk. A következő lépés, hogy a két Márk összerakja a demo verzióját a számoknak van, amin van egy iránymutató dob, basszus, esetleg valami effekt. Rajta az egész szöveg min. 70%-ban készen. Mettől meddig tart a verse, hol kezdődik a refrén, hányszor ismélődik, stb.? Utána, amikor ezek házilag rögzítésre kerülnek, meg kapom a dalokat és el kezdem kigyakorolni, belevinni a saját ötleteimet.

Hamarosan jövök a fejleményekkel!

Szép napot!

Egy kis részlet a próbáról.