Megtérülő gyakorlás.

Kb. 1 éve jelentkezett nálam Ági, azzal a kéréssel, hogy nagyon szereti a handpan hangját és csináltatott is magának egyet, és szeretne megtanulni rajta játszani. Mondtam neki, hogy én hallomásból ismerem a hangszert nem vagyok tisztában, hogy kell helyesen megszólaltatni a hangszert. Azt válaszolta nem baj kezdjük el a dobolás alapjaitól és majd meglátjuk.

Elkezdtük a kottaolvasásnál, mi az hogy negyed, nyolcad ezek, hogy viszonyulnak egymáshoz, üssünk először negyedeket, majd nyolcadokat, stb. Először dobszerkón próbálkoztam vele, aztán rájöttem, hogy ha őt a handpan érdekli ültessük át ezeket az ő hangszerére. Rövid idő után mindig a handpanen gyakorolta az adott feladatot. Eleinte ritmikai gyakorlatokat adtam neki, érezze meg milyen játszani-nem játszani, negyed-negyed szünet, nyolcad-nyolcad szünet ez volt az első pár gyakorlat. Láttam rajta, hogy a tempotartással gondok vannak, ezért már az elejeén mindig metronómra gyakoroltunk. A technikai résznél a dobolásból ismert hangsúlyozás 4 alap ütését tanítottam ( alacsony ütés, magas ütés, felütés, leütés) meg neki, nem ismerem a handpan kéztechnikáit csak a dobolásból szerzett ismereteimre hagyatkoztam, hozzáteszem Ági járt handpan tanárhoz is ahol, az ujj és kéztechnikákat sajátította el, úgyhogy ezzel szerencsére nem volt már nehézség az órákon.

Ahogy teltek a hetek, hónapok szép lassan elkezdet berögzülni a tempotartás a bal lába szépen tudott negyedeket hozni anélkül, hogy bele-bele bakizott volna a keze is finomodott, hallható volt melyik hangsúlyos melyik hangsúlytalan hang, dinamikai játékot is vitt bele, különböző tempókban is tudod szép dallamokat játszani.

Ági kb. egy éve jár hozzám, gyakorol, fejlődik, akar, nagyon akarja csinálni, és ez a kulcs. Mindennek meg van az ára, de az eredménye is.

Elkészült Ági saját dalainak első felvétele. Megosztom veletek hallgassátok, terjesszétek, szeretettel.

Büszke vagyok rá.