Zene

Zene, mint fejlesztési eszköz:

Úgy tűnhet, hogy a zene, mint művészet, szinte jelentéktelen. Szülőként vagy pedagógusként esetleg örülünk, ha a gyermekek konyítanak valamit a muzsikához, pedig pont az ellenkezőjéről van szó: a zene kulcsfontosságú szerepet játszhat (ha hagyják) a gyermekek fejlődésében és hatással van későbbi életük szociális és kommunikációs készségeire is.

Ha egy gyermek játszik egy hangszeren, az megváltoztatja az idegrendszer felépítését és felgyorsítja az agy fejlődését.

Egy speciális képalkotó eljárással mutatták ki a zene hatását az agyi tevékenységekre. Ezekben a vizsgálatokban különösen a hanggal kapcsolatos területek fejlődését bizonyították. A hangokhoz kapcsolódik például az idegen nyelvek elsajátítása is. Az agy fizikális felépítése is megváltozott azoknál, akik zenei képzésben részesültek.

okosabbá teheti a gyerekeket a zene?

Azt vették észre, hogy a zenetanulás a gyermekek életének más területeire is hatással voltak. Általánosságban, a kreativitás mellett pozitív hatás mutatkozott az intelligencia és motoros készségek terén. A komplex gondolkodás képessége, vagy az emlékezőképesség is fejlődött a zene hatására.  A zenében például sok matematikai alkalmazással is találkozunk, ami inkább életszerű, mint az elvont matematikai elméletek – így a zenélés reál tantárgy elsajátításában is segít.

A zenetanulás tényleg fejleszti az íráskészséget és pozitívan hat az iskolázottságra?

Ha egy gyermek hangszeren tanul játszani – és nem csak hallgatja a zenét – az hatással lehet az iskolázottságára is. A zenetanulás a gyermekeket elhivatottabbá teszi felsőfokú tanulmányaik során.A zenélés szinte „felvillanyozza” az elmét – a teljes területét, nem pedig csak 1-1 részét, mint más tanult képességek. A zene segít a két agyfélteke összekapcsolásában, ezáltal hatékonyabb problémamegoldásra leszünk képesek és jobban megértjük a felénk áradó üzeneteket.A zenészeknek figyelniük kell a részletekre és stratégiát kell követniük, ami az élet más területén is kamatoztatható tudást jelent. A zenélés javítja a memóriát, hiszen a folyamatos gyakorlás során az idegkapcsolódásokat is munkára készteti.

A zenetanulás idővel jobban megtérül, mint bármi más – legyen sportról, vagy más művészeti ágakról.